Reisgids

N.B.: ONDERAAN STAAT EEN UPDATE OVER WAT ER SINDS DE CORONACRISIS IS VERANDERD

Op verzoek van uitgeverij Edicola heb ik in 2018 een PassePartout-reisgids over Tenerife geschreven. Er staat ook een hoofdstuk over La Gomera in.

Binnen het aantal vastgestelde bladzijden en foto's had ik veel vrijheid en ik heb de kans gegrepen om het soort reisgids te maken dat ik zelf graag had zou lezen. Ik hoef geen saaie routebeschrijvingen te lezen naar plekken waarvan ik niet weet of ik ze ga bezoeken. Daarom heb ik de routes bijna altijd in aparte kaders gezet of begin met de beschrijving ("eens kijken of dat leuk is om heen te gaan") en pas daarna de routebeschrijving. Ook heb ik er rekening mee gehouden dat je met een simpele landkaart, Google Maps of een gps ook best ver komt. Zo hield ik meer plaats over om interessante dingen over het eiland te vertellen. 

Het is dus niet alleen een geschikt boek voor avontuurlijke reizigers, maar ook voor mensen die vanuit hun luie strandstoel leuke dingen over het eiland willen lezen. Dankzij de vele foto's is het boek een geschikt aandenken. Weer eens iets anders dan foto's op een beduimeld scherm van een smartphone. Nederlanders en Belgen die op Tenerife wonen, hebben me verteld dat het ook onderhoudende lectuur is als je best al veel van het eiland gezien hebt: een feest der herkenning, geschreven vanuit het oogpunt van een Nederlandstalige medebewoner. Men doet het boek regelmatig cadeau om achterblijvers te verleiden om op bezoek te komen. 

UPDATE 26-5-2021: 

Hier en daar duiken verontrustende foto's op van uitgestorven straten. Wie buiten het toeristisch epicentrum zit, herkent dat beeld niet. Het is rustig, maar gezellig op het eiland. Zie je tijdens je vakantie het liefst zo weinig mogelijk toeristen, dan zou je juist nu moeten komen.

RESTAURANTS

Hoewel mijn reisgids is geschreven om lang mee te gaan, gooit de coronacrisis hier en daar roet in het eten. De tien restaurants in de hoofdstad Santa Cruz (blz. 68) bestaan allemaal nog. Maar van de tien restaurants in Los Cristianos (blz. 11) zijn er twee gesloten: La Casseruola en Sopa. Cafetería Canarias is omgebouwd tot een moderne brunch- en koffietent met opvallend gebloemd behang.

SHOPPEN

Wie in het toeristische zuiden uitgebreid wil shoppen, kan vooralsnog het beste naar de Siam Mall gaan, daar is alles open en komen ook veel eilandbewoners. De gratis bussen rijden momenteel niet, maar wie geen auto heeft, kan een van de groene Titsa-streekbussen nemen die er in de buurt komen. Titsa.com of +34 922 531 300. Koop van tevoren een Tenmas buskaart of download de app, cash betalen kan nu even niet. Lijn 424, 447, 467, 471, 473 en 111, uitstappen bij het opvallende congrescentrum Magma. Ben je te laat? Geen nood, even later is de eindhalte. Eerst teruglopen tot de grote rotonde en dan een omhoog lopen. Je ziet Siam Mall vanzelf liggen na de tweede rotonde rechts. 

PRETPARKEN, MUSEA, KABELBAAN

Dierentuinen, waterparken, musea en de kabelbaan zijn allemaal weer open.  

WANDELROUTES (niet corona-gerelateerd)

Aan het begin van de wandelroute van Santiago del Teide naar Masca (blz. 28) is een tunnel aangelegd: het gedeelte over de houten vangrail klopt niet meer. Als je de weg volgt, kun je het pad op een gegeven moment zien liggen. In de toekomst ga ik er nog wel eens langs om de situatie ter plekke te bekijken. 

De beroemde Barranco de Masca is nog steeds niet open. Er komt een systeem met reserveringen en entree. Hier is alvast de website, waar eind mei nog niets te boeken is: https://www.caminobarrancodemasca.com/en/activities/booking/book-your-visit-to-the-masca-trail