Reisgids over Tenerife

Op verzoek van uitgeverij Edicola heb ik in 2018 een PassePartout-reisgids over Tenerife geschreven. Er staat ook een hoofdstuk over dagtrips naar La Gomera in. Zie:  https://edicola.nl/product/tenerife

N.B.: Verderop staat wat er in de nieuwe druk veranderd is en het adres waar het boek op Tenerife te koop is. 

Binnen het aantal vastgestelde bladzijden en foto's had ik veel vrijheid. Dus greep ik de kans om het soort reisgids te maken dat ik zelf graag zou lezen. Geen overmaat aan saaie routebeschrijvingen naar plekken waarvan ik niet weet of ik er wel heen wil. Daarom heb ik die routes meestal in aparte kaders gezet. Of ik begin met de beschrijving ("eens kijken of dat iets is") en kom daarna pas met instructies. Met een simpele landkaart kom je ook best ver. En bijna iedereen kan tegenwoordig omgaan met Google Maps en gps. Zo is er meer plaats om interessante dingen over het eiland te vertellen. 

Het boek is niet alleen geschikt voor avontuurlijke reizigers, maar ook voor mensen die vanuit hun luie strandstoel dingen over het eiland willen lezen. Met al die foto's is het ook nog een leuk aandenken. Nederlandstaligen die op Tenerife wonen, zeggen me dat het ook een onderhoudend boek is als je best al veel van het eiland hebt gezien. Een feest der herkenning. 

Hoewel het boek voor de Nederlandse en Belgische markt is bedoeld, is er één adres op Tenerife waar het te krijgen is: de schoenmaker in Los Cristianos, Calle Amalia Alayón 10 (alleen 's ochtends open). 

UPDATE 23 juni 2022: 

Hoewel Edicola met kleine oplages werkt om hun reisgidsen snel aan de actualiteit te kunnen aanpassen, hier alvast een preview van wat er in de volgende druk veranderd gaat worden:


WANDELROUTES (blz. 28 en 29)

Aan het begin van de wandelroute van Santiago del Teide naar Masca is een tunnel aangelegd en de tekst over de houten vangrail klopt niet meer. Ik heb de eerste paragraaf herschreven en die is nu als volgt:

Verlaat het dorp via de hoofdweg langs de kerk. Aan de linkerkant is een picknickplaats. Ga op de splitsing naar links (TF-82 naar El Tanque en Icod). In de bocht is rechts een voetgangerstunnel, loop die in en ga bij de splitsing links omhoog. Aan het eind begint een bos. Neem het eerste paadje links en ga meteen weer naar rechts, dan kom je op een eeuwenoud pad dat naar de bergtop gaat. Het eerste deel is klimmen geblazen, maar dan heb je het ergste ook gehad. In het voorjaar loopt hogerop vaak een beekje. Het landschap dat zich voor je uitstrekt is prachtig, maar vergeet niet om zo nu en van het uitzicht achter je te genieten. Op een kleine vlakte met een onverharde weg gaat het pad verder omhoog, ietsje links ten opzichte van waar je vandaan komt. Uiteindelijk kom je op een mooi begroeide bergtop met ook weer een fantastisch uitzicht, maar dan richting Masca, de oceaan en bij helder weer de buureilanden.

Je kan weer door de Barranco de Masca lopen, maar reserveren is verplicht. Dat kan via kleinschalige wandelexcursies of de website: https://www.caminobarrancodemasca.com/en/activities/booking/book-your-visit-to-the-masca-trail 


CAMPINGS (blz. 133)

El Castillo de Himeche biedt geen kort verblijf meer aan. RESTAURANTS (blz. 10 en 68)

Hoewel mijn reisgids is geschreven om lang mee te gaan, zijn er door de coronacrisis wat restaurants verdwenen.

Aanpassingen in LOS CRISTIANOS (in het kort):

NIEUW: Agua Marina / Agua e Farina - Blinkt uit in het toeristische voetgangersgebied van Avenida Los Playeros.

NIEUW: Tasca Li - Meest authentieke Chinees, Calle Amalia Alayón 18.

Cafetería Canarias - heet nu La Palmera. Hipper, gezond eten, brunch.

BESTAAN NIET MEER: La Casseruola, Sopa, Bar Deportivo 2 (1 nog wel)


De restaurants in de hoofdstad Santa Cruz (blz. 68) bestaan allemaal nog. Een paar kleine wijzigingen:

Creperia La Boheme heet nu Crepería Santa Cruz en Tasca San Sebastián heet nu San Sebastian 57.

Meson Castellano - Bestaat nog, maar is minder goed geworden. Vervangen door: NIEUW: Umami Good Food - Vegan dagcafé ma.-vr. - Calle Sabino Berthelot 10 (vlak bij Plaza Weyler).