-

Over mij

Hoe ik tolk-vertaler werd.

Eind jaren 80 had ik de vage wens op om ooit naar Spanje te emigreren. Om iets concreets te doen, studeerde ik jarenlang Spaans en nam privéles. Toen ik in 1995 de stap zette om naar Tenerife te verhuizen, vond ik dankzij mijn talenkennis al snel werk als meertalig secretaresse bij het advocatenkantoor van Pedro Ripol Sr. in Los Cristianos. Daar bouwde ik spelenderwijs mijn kennis van het Spaans uit. Tussen de bedrijven door heb ik ook nog een tijd de vertaalstudie Spaans gedaan bij de hogeschool ITV. Toen ik tijdens de crisis in 2009 werkloos raakte, besloot ik als free lance tolk-vertaler aan de slag te gaan. Dat pakte goed uit.

SCHRIJVEN: In Nederland heb ik een schrijfcursus gedaan, stage gelopen als reclametekstschrijver en gewerkt als tekstschrijver voor de groothandel in kantoorartikelen Quantore (destijds Veneka). Op Tenerife heb ik van 2013 tot 2019 artikelen voor het maandblad TNT Magazine geschreven (TNT is de afkorting van 'Tenerife voor Nederlandstaligen'), sinds 2019 wordt nog regelmatig een column van mij geplaatst. In 2018 heb ik op verzoek van uitgeverij Edicola een PassePartout-reisgids over Tenerife geschreven (https://edicola.nl/product/tenerife/). Verder schrijf ik zo nu en dan voor de Spanjeglossy's Espanje! en Por Favor.

Mijn klantenkring bestaat niet alleen uit particulieren, maar ook uit advocatenkantoren, politie en justitie, makelaars, verenigingen van eigenaars en bedrijven die een vlot geschreven tekst nodig hebben, denk aan toerisme, tijdschrijften, reclame. Hieronder vindt u een paar links.

Soms vragen Nederlandstalige particulieren me om mee te gaan als tolk naar de Guardia Civil, maar het meeste word ik gebeld door het tolkenbureau van de Nationale Politie (https://www.policia.es/cnp/origen/origen.html, Engels, Duits en Nederlands).

Toeristische teksten vertaal ik het meeste voor https://www.contenidoseo.com/en/index.html (officiële websites voor hotelketens) en voor het bureau dat de SEO-teksten verzorgt voor https://www.volcanoteide.com/ (excursies op Tenerife).

Advocatenkantoren: Egea-Molina in Puerto de la Cruz, José Escobedo (https://escobedo.net/), Pedro Ripol (https://pedroripolgroup.com/home) en Nathalie Zanolie https://advocaat-tenerife.com/es/home.

Soms werk ik voor makelaars, zoals https://www.oceanproperties-tenerife.com/ en Verenigingen van Eigenaren, zoals https://universalproperties.es/eng/indexeng.htm  en https://www.solycasacomunidades.com/.

Wat tijdschriften betreft: ik schrijf een column voor TNT Magazine (https://www.tnttenerife.com) en vertaal populair-wetenschappelijke publicaties van onder andere de BBC via het bedrijf www.globalworks.co.uk.