Grand Hotel De Bajes wordt vertaald. 

28-01-2020

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging. Misschien heb je al gehoord van Grand Hotel De Bajes van Andries Bik, een boek dat is gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van de zoon van voormalige seksclubbaron Jan Bik. Het is aardig op weg een bestseller te worden en Andries wil het laten vertalen naar het Engels en Spaans. Inmiddels heeft hij daarvoor vertalers gevonden en ik ga Spaans doen. Hoewel de zinnen kort en helder zijn, zitten er flinke uitdagingen in de tekst. Gevangenisjargon, straattaal en allerlei uitdrukkingen die in het Spaans niet bestaan en waarvoor dus iets anders moet worden bedacht. De ambtelijke stukken zullen in ieder geval geen problemen opleveren want plechtige rechtbankzinnen zijn voor mij vertrouwde kost.

Omdat ik een percentage van de opbrengst krijg, wil ik natuurlijk dat het boek ook in Spanje goed gaat lopen. Het helpt wellicht dat ik op Tenerife woon, het eiland waar een deel van de gebeurtenissen zich afspelen. Bovendien waren op de dag dat hij werd gearresteerd ook zijn vader en moeder de klos. Die hielden toen vakantie op Tenerife dus hun arrestatie werd uitbesteed aan de Policía Nacional. En toevallig was ik de tolk. Op dat moment had ik geen idee met wie ik te maken had want ik woonde al meer dan vijftien jaar op Tenerife en volgde het Nederlandse nieuws niet zo. Toen ik het boek van Bik ging lezen, dacht ik dan ook dat het om een andere seksclub-uitbater ging want op internet vond ik als ik "Jan Bik" googelde alleen maar krantenartikelen over een arrestatie in hun vakantiehuis. Maar dit echtpaar was opgepakt in een hotel. In het boek werd echter al snel duidelijk dat het om dezelfde mensen ging. Het verhaal van het tweede huis kwam waarschijnlijk uit de duim van een journalist.

Van de familie Bik mag ik vrijuit over de arrestatie vertellen want het zal de verkoop geen windeieren leggen. Ik hoop echter niet dat mensen gaan denken dat ik altijd zo loslippig ben want hoe opzienbarend, smeuïg of dramatisch een zaak ook is, ik verlies nooit de privacy van mijn klanten uit het oog.

https://www.andriesbik.com/Home/