Vertalen vanaf een foto

21-10-2021

Particulieren hebben niet altijd een scanner bij de hand, dus voor het gemak mogen ze me ook een foto appen. Vaak word ik een beetje droevig van wat ik krijg toegestuurd en dan bedoel ik niet de inhoud (bureaucratisch gedoe, medische verslagen). De foto hierboven is natuurlijk overdreven, maar soms scheelt het niet veel. Daarom enkele tips.

1) Zorg voor goed licht, zodat de foto zoveel mogelijk zwart-wit wordt in plaats van grijs-grijs. Leg het document in de zon of doe een extra lamp aan en vermijd slagschaduwen op de gedeelten met tekst. 

2) Fotografeer niet vanuit een schuine hoek, maar loodrecht op het papier.

3) Controleer of er geen woorden zijn weggevallen. Of fotografeer gewoon het hele papier, maar het zonder tafelblad, want dan wordt het te priegelig. Wilt u voor de leesbaarheid een bladzijde in gedeelten toesturen, prima, maar stuur ook een overzichtsfoto van het hele papier mee. 

4) Druk niet meteen op de verzendknop, maar bekijk de foto eerst goed. Om een tekst prettig te kunnen lezen, moet de foto moet haarscherp zijn.

Een zorgvuldig gemaakte foto bespaart iedereen tijd. U zit toch niet te wachten op een bericht dat het overnieuw moet, terwijl u de paperassen misschien alweer heeft opgeborgen?