Hoe maak ik een goede foto van een tekst?

21-10-2021

Particulieren hebben niet altijd een scanner bij de hand, dus u mag wat mij betreft ook een foto maken. Nu lijkt dat heel simpel, maar u moet wel op wat dingen letten. Niemand is blij met een reactie dat de foto's opnieuw moeten, terwijl de paperassen misschien alweer zijn opgeborgen. 

  1. Bekijk de foto voor het versturen. Eigenlijk is dit de laatste stap, maar wel de belangrijkste. Druk niet meteen op de verzendknop. Om een tekst prettig te kunnen lezen, moet de foto haarscherp zijn. 
  2. Zorg voor goed licht, niet alleen voor scherpere foto's maar ook omdat ze dan zwart-wit worden in plaats van grijs-grijs. Leg het document in de zon of doe een felle lamp aan. Vermijd slagschaduwen. 
  3. Richt de camera loodrecht op het papier. Dus fotografeer niet vanuit een schuine hoek, want dan is er altijd een deel minder scherp.
  4. Het hele papier moet op de foto. Het is goed bedoeld voor een scherper resultaat, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er letters wegvallen. Voor de rechtbank moet trouwens alles worden vertaald, dus ook de adresgegevens, de reclamekreet bij het logo enz. Maar gaat het bijvoorbeeld om informatie voor uw huisarts, dan hoeft dat natuurlijk niet.