Hoe zit het in fase 1 met reizen en bezoek?

10-05-2020

Stukje bij beetje gaat Spanje uit de lockdown. Het is nogal verwarrend wat er wel of niet mag, en er wordt weer volop verkeerde informatie over internet uitgestrooid, zelfs serieuze kranten en tijdschriften zitten er soms naast. Facebookgroepen die uit dit soort tweedehands bronnen putten, slaan daarom ook weleens de plank mis. De volgende informatie is op basis van publicaties in het Spaanse Staatsblad die ik met eigen ogen heb gelezen en telefoontjes naar het officiële infonummer 900 112061, waar deze informatie wordt bevestigd. Dit nummer is speciaal in het leven geroepen voor coronavragen, dus ook voor mensen die duidelijkheid over de ingewikkelde regels willen hebben.

Voor wie er nog aan twijfelt: je mag vanaf 11 mei wel degelijk samen in een auto, twee passagiers per rij zitplaatsen (dus in de gemiddelde personenauto een chauffeur en drie passagiers, met mondkapjes op en de middenplaats vrijlaten). Als je in hetzelfde huis woont en dat bij een controle kunt aantonen, dan kun je de auto gebruiken zoals voor de lockdown, dus met alle plaatsen bezet en zonder mondkapjes. Twee mensen die in één huis wonen, mogen samen op een motor of scooter zonder mondkapje. Een integraalhelm met dichtgeklapt vizier is ook goed.

Dan zijn er nogal wat 65-plussers die willen weten of ze wel of niet met vrienden kunnen afspreken. Ja, dat kan, mits je natuurlijk geen coronasymptomen hebt. Dat dit met maximaal tien personen tegelijk mag, is inmiddels wel bekend.

Aan de wandel- en sporttijden verandert niets, dat mag alleen in de daarvoor vastgestelde uren, maar naar een winkel, horecagelegenheid, mag je wanneer je wilt. Of anders gezegd, als je buiten de bewuste tijdschema's op straat bent, moet je ergens heen op weg zijn, je mag dan niet zomaar wat rondlopen. 

Hopelijk zijn hiermee twee prangende vragen beantwoord. En wie het bovenstaande toch niet gelooft, kan zelf in het Spaanse Staatsblad kijken: BOE van 3 mei TMA/384/2020 (vervoer) en BOE van 9 mei SND/399/2020 (bewegingsvrijheid).