Hoe vraag je op Tenerife een NIE aan?

04-10-2020

Eigenlijk is het regelen van een NIE best eenvoudig, niet te vergelijken met het aanvragen van een groen verblijfspasje. Een NIE is een Número de Identificación de Extranjero, een soort BSN of rijksregisternummer voor vreemdelingen die al dan niet in Spanje wonen. 

Je moet er twee formulieren voor invullen: een voor de aanvraag en eentje om van tevoren 9,64 € leges te kunnen betalen bij een bank. Behalve de formulieren en een identiteitsbewijs hoef je verder niets mee te nemen als je het NIE-document komt afhalen. Jaren geleden moest je eerst de aanvraag indienen en later nog een keer terugkomen om je NIE op te halen, maar die tijden zijn gelukkig voorbij. Klaar terwijl je wacht. 

Neem ook een fotokopie van je paspoort of de voor- en achterkant je identiteitsbewijs mee, want de Spaanse politie weigert voor copyshop te spelen. Eén persoon per vel en een normale kopie, dus geen uitgeprinte foto, geen print van scan waarop het document veel te groot is en ook geen kopie van een kopie waarop de pasfoto niet duidelijk is. 

In het zuiden van Tenerife gebeurt het afhandelen van NIE's en verblijfspasjes van mensen uit EU-landen door de Policía Nacional in de Avenida de los Pueblos 2 in Playa de las Américas. Je kunt per e-mail om een afspraak vragen: adeje.citaudex@policia.es. 

Het aanvraagformulier kun je in principe tussen 9.00 en 14.00 uur ophalen bij het politiebureau, hoewel ik eerlijk gezegd niet weet of je in het coronatijdperk nog op de bonnefooi langs kunt gaan. Zelf download ik het altijd via de lichtblauwe knop rechtsboven op https://sede.policia.gob.es/portalCiudadano/extranjeria/pr_asig_no_nie_inst.html

Het formulier om bij een bank de leges te betalen, wordt al langer niet meer fysiek uitgereikt, maar moet je downloaden via https://sede.policia.gob.es:38089/Tasa790_012/ImpresoRellenar. 

Het probleem is, dat alles in het Spaans moet. Dus wie geen zin heeft in gedoe, raad ik aan dit klusje uit te besteden. Wel moet u persoonlijk op de afspraak verschijnen. Om een idee van de kosten te geven: bij mij bent u voor een NIE-aanvraag 50 à 75 euro kwijt. Voor meerdere personen tegelijk (echtpaar, kinderen) is het maar iets duurder, want ik reken per uur en niet een vast bedrag per persoon. Koopt u een eigendom via een makelaar, zeker als die een kantoor in het zuiden heeft, dan is de NIE-aanvraag vaak bij de service inbegrepen. Heeft de makelaar een notariële volmacht om een NIE voor je te regelen, dan hoeft u zelfs niet naar het politiebureau te komen.