Coronachaos

18-03-2020

Voor een vakantiebestemming als Tenerife is covid-19 natuurlijk een ramp. Maar er is één lichtpuntje. Eind februari kreeg een bepaald hotel door het coronavirus extra naamsbekendheid van het soort waar ze niet op zaten te wachten. Daardoor kwam heel Tenerife negatief in het nieuws. Voor je het weet, sta je bekend als 'dat corona-eiland'. Inmiddels is heel Europa in de ban van het virus en is de aandacht voor die hotelgasten weggeëbt. Eigenlijk hebben ze nog geluk gehad, ze mochten zwemmen en in de tuin rondlopen. Wie op dit moment vastzit in een Spaans hotel, heeft veel minder bewegingsvrijheid. Doet me denken aan het boek dat ik aan het vertalen ben, Grand Hotel De Bajes van Andries Bik. Hij beschrijft vanuit zijn eigen ervaring of de bewering klopt dat de Nederlandse gevangenissen net hotels zijn. Ik ben benieuwd of zijn boek ook beter gaat verkopen, nu iedereen een soort van huisarrest heeft.

In de tijd dat velen (ook ik) nog lacherig deden over hysterie rond dit coronavirus, kreeg ik een nieuwe langdurige vertaalopdracht. Best een leuke, het vertalen van artikelen voor populair-wetenschappelijke tijdschriften, maar minder goed betaald dan ik gewend ben. In een moment van werkstress had ik degene die hierbij had bemiddeld zelfs al een berichtje gestuurd dat ik niet zeker wist of ik dit permanent wilde blijven doen. Maar in de huidige omstandigheden ben ik er blij mee. Verder komen in april de royalties van de verkoop van de reisgids binnen, dus financieel blijft alles voor mij nog wel even min of meer normaal, ook al ligt het tolken deze weken zo goed als stil.

Hoe dan ook, we leven in bijzondere tijd die waarschijnlijk de geschiedenisboeken gaat halen. Misschien lezen we daarin later wel hele verrassende dingen, bijvoorbeeld dat het aantal coronadoden kleiner is dan de hoeveelheid gespaarde levens omdat de luchtvervuiling is afgenomen; gesloten fabrieken, minder shoppen, minder reizen, noem maar op. Misschien remt dit piepkleine virusje de opwarming van de aarde wel een beetje af. We zullen het zien.